Kleine wasjes, grote wasjes

Een haperende mp3 codeer je opnieuw of gooi je weg net als een CDtje maar met vinyl is dat een heel ander verhaal kom ik achter. Ik kocht een paar weken geleden al een Knosti Disco Antistat maar deze week stond pas echt in het teken van ‘schone muziek.’

Waarom precies weet ik niet maar afgelopen week dacht ik, laat ik eens een foto maken van de naald van onze Beogram 1900. Deze platenspeler hebben Irene en ik gekregen van haar peetouders Ria en Peter nadat zij er zelf ruim 30 jaar van hebben genoten. Ik dacht, het zal wel mee vallen, maar dat viel toch behoorlijk tegen, een naald waar geen punt meer aan te herkennen is.

IMG_20140122_203513

Dat daar nog muziek uit kwam is een klein wonder. Die moest dus schoon, maar hoe? Op een woensdagavond durf je opeens geen plaat meer op te zetten. Dan maar zoeken op internet hoe anderen het doen. Gebruik een lucifer, gebruik vooral geen lucifers. Gebruik vodka, het kan ook met jenever. Gebruik nooit vocht want dan lost de lijm op waarmee het diamantje vast zit aan de stylus… Kortom, ik zat die avond met de handen in het haar. Maar zoals bijna altijd in dit soort hulp! geen hulp? dan ga ik zoeken op google!  situaties besloot ik de gok te wagen en heb ik uiteindelijk, heel voorzichtig, de naald in een potje met Cyber Clean geduwd nadat ik dit goedje in werking had gezien bij Sven en zelf had aangeschaft. En zowaar had het effect!

na

 Een klein zwart puntje bleef achter in het potje cyberclean en de naald was in één keer een stuk schoner dan voorheen. Of het een goed idee was om de naald te dopen in deze gele substantie weet ik niet hoewel ik denk dat inmiddels een halve week later de kust wel veilig is. Een dag later heb ik in de stad bij Velvet een potje naaldvloeistof van Audio Technica (AT 607) gekocht en ook daarvan is de platenspeler nog niet uit elkaar gevallen.

Tegelijk met de vloeistof kocht ik dit album van Soulwax waarvan ik toch echt vergeten was hoe goed dit is (gratis tip, kost verder niets, kopen dat album!)

Dus halverwege de week was het probleem met de naald opgelost maar nu sloeg de paniek me wederom om het hart want deze naalden van B&O worden niet meer gemaakt en gaan met behoorlijke prijzen het internet over dus het einde van de naald betekent in alle waarschijnlijkheid ook het einde van de carrière van onze mooie Beogram. Het besluit was in het hoofd kortom snel genomen:

Alleen nog schone platen op de platenspeler, zo genieten we het langst van dit fraaie cadeau en stukje nostalgie en sparen we de aanschaf van een nieuwe platenspeler (Denon, Pro-ject, Rega of Thorens ook dat is een behoorlijke zoektocht!!) voorlopig nog even uit.

Een paar weken geleden kocht ik, ook bij Velvet, een Knosti Disco Antistat. Een wasmachine voor je platen of een record cleaning machine (RCM). Hoewel machine? het is vooral handwerk dit apparaatje maar de platen die ik ermee gewassen heb (van kringloop, outlet, schuur, zolder en nieuw gekocht) klinken beter doordat stof en vuil redelijk goed achterblijft in het badje met ‘magische vloeistof’ (nog zo’n zoektocht, de beste samenstelling voor een RCM…).

Maar het wassen is een behoorlijk klusje: kleedje op tafel, stapel platen ernaast, plaat in houder klemmen waarmee je hem rond kunt draaien en die het label beschermd, plaat in badje plaatsen, plaat ronddraaien, plaat uit badje halen en op afdruiprekje laten drogen. Op zich best een relaxt klusje waar je prima een plaatje bij kunt opzetten maar als je even snel één plaat wilt wassen ben je wel erg lang bezig. Maar gelukkig was het kiezen van een RCM ook een behoorlijke zoektocht een paar weken geleden dus leerde ik tijdens die zoektocht de Okki Nokki kennen, het best te omschrijven als een grote platenspeler met ingebouwde stofzuiger. En hoewel ze soms een beetje vervelend zijn aan tafel is dit fragment uit DWDD wel een goede kennismaking met dit Nederlandse product.

okkinokkiDus na veel zoeken en lezen, vooral op zoek naar slechte recensies over de Okki Nokki heb ik hem na overtuigende aansporing door Irene afgelopen vrijdag toch maar gekocht. Om de hoek bij Rick van HiFi Studio Number One. En hoewel je er een keukenkastje voor zou kunnen kopen en ik nog een lange zoektocht voor de boeg heb op internet naar het beste schoonmaakgoedje is de Okki Nokki tot nu toe de beste aanschaf van 2014 🙂

Schoonmaken is een eitje en met de bijgeleverde vloeistof en een fles demi-water kan je een eind vooruit. Overigens kreeg ik bij Number One de tip om de vloeistof van de Knosti te gebruiken en ik moet zeggen dat ik het idee heb dat ik met die vloeistof een wat beter antistatisch en stofvrij effect bereik.

Deze zondag is platenwasdag voor ondergetekende en met de Okki Nokki is dat geen straf.

Okki Nokki? Okki Nokki!

6 gedachten over “Kleine wasjes, grote wasjes

  1. Gaaf ding hoor de Okki Nokki! Maar dat betekent dus dat je een Knosti te koop hebt? Nog geïnteresseerden…? 😉
    PS Ik vond de grootste grap, die jij kundig hebt verzwegen, dat de doos waarin de Okki Nokki werd geleverd, omgeven was door Comic Sans. En tóch heb je ‘m gekocht! Knap dat je je daar gewoon doorheen hebt geworsteld hoor schat!

Geef een reactie